Saturday, February 10, 2018

MAKARONI KEJU



Assalamualaikum,

Sedap....sedap....tak sempat sejuk....makaroni bakar ni selamat masuk dalam perut hubby dan anak-anak. Alhamdulillah, saya suka tengok mereka makan dan memang rasa puas....hilang rasa penat di daput....Yang paling penting...IKHLAS memasak dengan perasaan KASIH SAYANG.

Resepi ini saya perolehi dari blog Azlita yang memang sentiasa menjadi rujukan saya. Terima kasih Kak Ita.

MAKARONI BAKAR
(Rujukan : Azlita Masam Manis)

Bahan-bahan
200 g makaroni - direbus  lembut, toskan 
250g daging cincang - saya gunakan jenama RAMLY
1 tangkai cili merah, dihiris 
1 tangkai cili hijau, dihiris 
50 g cendawan butang, dihiris nipis 
1 labu bawang besar
2 sudu besar rempah kari
1/2 cawan potongan daun kucai
parutan keju cedar secukupnya 

Kastard
5 biji telur gred A 
200 ml susu cair 
2 camca teh tepung gandum 
1 camca teh gula 
1 camca teh garam


Cara-cara:-
1. Dalam bekas besar, satukan semua bahan2 kecuali bawang besar, rempah kari, daging, keju cedar dan bahan2 untuk kastard. 
Gaul rata dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama rempah kari sehingga naik bau. 
3. Kemudian masukan daging dan kacau rata hingga daging masak
4. Tambahkan garam secukup rasa.
5. Kemudian masukkan makaroni dan bahan2 lain yg telah di satukan tadi dan gaul rata
Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan utk kastard dan kacau rata menggunakan wisk. 
7. Tuangkan kastard kedalam makaroni tadi dan kacau hinga bergaul rata
8. Sediakan loyang untuk membakar.
9. Sapukan loyang dengan buter.
10. Panaskan oven pada suhu 180C
11. Tuangkan adunan tadi ke dalam loyang
12. Taburkan parutan keju
13. Bakar selama 20 minit atau sehingga masak

No comments:

Post a Comment